Odżywiasz się zdrowo? To sięgnij po olej kokosowy.

Olej kokosowy jest bardzo popularny w kuchni do smażenia, jak i do celów kosmetycznych. Wykorzystywany jest również w codziennej higienie ciała oraz w leczeniu wielu chorób.

Dlaczego jest taki cenny? Co tak naprawdę czyni olej kokosowy super środkiem?

Zawiera jedyne w swoim rodzaju połączenie kwasów tłuszczowych około 95%, wiele witamin i inne znakomite substancje: witaminy B-1, B-2, B-3, B-6, C, E, kwas foliowy, wapń, magnes, potas, fosfor, żelazo, cynk.

Ma tym samym działanie zarówno odżywcze, jak i lecznicze.

Olej kokosowy nie psuje się. Może być wykorzystywany wielokrotnie do smażenia.

Najlepszy jest zimnotłoczony. Przechowujemy go w chłodnym, ciemnym miejscu do około 2 lat. Występuje w postaci stałej. Topi się w temperaturze powyżej 25 stopni Celsjusza. Nie zmienia to jego smaku.

Ma biały, mleczny kolor.

Jak wykazują badania, osoby stale spożywające olej kokosowy są zdrowymi ludźmi.

Jako ciekawostkę podam że ludność Kitarans i ludność żyjąca na atolach południowego Pacyfiku jest niezwykle zdrowa a kokos stanowi większą część ich pożywienia.

Dodatkowo olej kokosowy pomaga spalić tkankę tłuszczową, więc może stanowić ważny element diety.

Jakie kwasy tłuszczowe zawiera olej kokosowy?

Kwasy tłuszczowe nasycone (około 95%), czyli:

kwas laurynowy około 50%, (występuje tylko w mleku matki, naturalny antybiotyk).

Wykazuje działanie antybakteryjne i można go wykorzystać w leczeniu rożnych zakażeń tak bakteryjnych jak i wirusowych.

Stanowi około 50% kwasów tłuszczowych.

Podczas trawienia przez enzymy tworzy się monogliceryd zwany również monolaurynem. I to właśnie kwasy laurynowy i monolauryny niszczą bakterie, wirusy i grzyby.

Ponadto spożywając systematycznie olej kokosowy, włączając go do naszej diety, okazuje się że mniej jemy, a przez to nasza waga ciała spada.

Dziennie powinniśmy spożywać około 30 gramów tego oleju.

kwas mirystynowy – 20%,
kwas palmitynowy – 10%,
kwas kaprylowy – 6%
kwas kaprynowy – 6%
kwas stearynowy – 3%.

W skład oleju kokosowego wchodzą również kwasy tłuszczowe nienasycone:

jednonienasycone – kwas Omega 9 oleinowy,
wielonienasycone – kwas Omega 6 linolowy.

Co najważniejsze, trójglicerydy MCT przekształcane są w energię, a nie w tkankę tłuszczową. Przyspieszają metabolizm, regulują wypróżnienia, poprawiają przyswajanie wapnia, magnezu i wielu składników odżywczych.

Wykazują właściwości lecznicze w chorobach układu nerwowego, jak również przy padaczce i w chorobie Alzheimera. Są hipoalergiczne, korzystnie wpływają na pracę serca i naczyń krwionośnych.

Jakie jest zastosowanie oleju kokosowego?

W higienie jamy ustnej.

Polecam przygotować pastę do zębów, którą od dawna stosuję:

¼ szkl. oleju kokosowego,
½ szkl. sody oczyszczonej,
olejek naturalny miętowy lub inny około 40 kropli.

Pasta zapobiega próchnicy, poprawia stan zdrowia dziąseł i zapobiega ich krwawieniom, bólowi. Z czasem cofa odkryte szyjki zębowe, niszczy bakterie i drożdże. Obecnie spożywamy bardzo dużo cukrów i przetworzonej żywności, dlatego to jama ustna jest najlepszym miejscem do ich rozwoju.

Do płukania ust.

Płuczemy samym olejem, który w ustach przybiera postać płynną. Należy przeciskać go przez zęby w jedną i w drugą stronę. Wzmacnia szkliwo, wybiela zęby, leczy choroby przyzębia i dziąseł.

Do pielęgnacji włosów:

Jako odżywka lub maska do włosów. Zmieniamy tylko kolejność mycia głowy. Najpierw wmasowujemy olej kokosowy we włosy i w skórę głowy. Pozostawiamy na około 20 minut i dopiero wtedy myjemy głowę i włosy szamponem.

Olej kokosowy chroni włosy przed utratą sprężystości, dostarcza składników odżywczych, leczy skórę głowy min. z łupieżu. Włosy odzyskują blask, sprężystość.

Do demakijażu twarzy i oczu. Olejem kokosowym zwilżamy płatek higieniczny i przecieramy oczy i twarz. Nawilża, pielęgnuje i nie powoduje alergii.

Jako antyperspirant pod pachy. Aby zapobiec przykremu zapachowi, który wytwarza się z potem musimy zapobiec rozwojowi bakterii. Zmieniamy więc jego środowisko z kwaśnego na zasadowe. Robimy podobnie jak w przypadku pasty do zębów. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie, dodatkowo nawilża, pielęgnuje i nie podrażnia skóry.

Przechowujemy w szklanym pojemniku. Należy niewielką ilością posmarować pachy.

Tak sporządzonym kremem możemy również wyleczyć różne rodzaje zmian skóry: trądzik, zapalenie skóry, egzema, poparzenia słoneczne, łuszczyca i trudno gojące się rany typu odleżyny.

Do pielęgnacji i mycia stref intymnych.

Jako olejek do masażu.

Olejek do opalania – współczynnik ochrony przeciw słonecznej SPF 4-6.

Olejek do kąpieli.

Olej kokosowy w kuchni, w leczeniu, w kosmetyce

Kuchnia:

przede wszystkim jest najlepszy do smażenia w wysokich temperaturach, można go wykorzystywać wielokrotnie,
można nim smarować pieczywo,
do pieczenia,
do koktajli – ma dużo witamin i minerałów.

Leczenie:

przy przeziębieniach,
do wzmocnienia organizmu,
przyspiesza metabolizm, zwalcza nadwagę,
dla alergików – łagodzi katar: zakrapiać nim nos,
choroby skórne: egzema, zapalenia skóry, łuszczyca, łupież, trądzik,
goi rany, odparzenia – również w cukrzycy,
leczy oparzenia słoneczne,
na tarczycę,
na choroby układu nerwowego np. Alzheimer, Parkinson, stwardnienie rozsiane,
antyseptyczny, przeciwbakteryjny.

W kosmetyce:

doskonały krem: nawilża, likwiduje zmarszczki, ponieważ zawiera antyoksydanty, skóra nie starzeje się,
wspaniały balsam do ciała: nawilża, odżywia, zwalcza cellulit, rozstępy,
do pielęgnacji włosów – jako maska, odżywka. Odżywia, nawilża, poprawia kondycję, przeciwłupieżowy, włosy nie wypadają,
do pielęgnacji niemowląt – naturalny, nadaje się do kąpieli jak i pielęgnacji skóry,
do pielęgnacji piersi matek karmiących,
dodatkowo świetny dla sportowców.

Ciekawym faktem jest znakomite działanie oleju kokosowego na zwierzęta. Możemy wyleczyć ich choroby skóry, pielęgnować sierść, kontrolować wagę, poprawić trawienie, dostarczyć składników odżywczych i przeciwutleniaczy, zwalczyć grzybicę.

Źródła: www.olej-kokosowy.eu

Marta Brzoza

Źródło: https://martabrzoza.pl/porady-zdrowotne/odzywiasz-sie-zdrowo-to-siegnij-po-olej-kokosowy/