Olej kokosowy.

KOKOSY

Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale w medycynie i kosmetyce. Ma mniej kalorii niż inne oleje, szybko zamienia się w energię i nie dopuszcza do magazynowania się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Dlatego często jest obecny w diecie sportowców i osób, które mają problem z nadwagą. Zastąpienie dziennego spożycia tłuszczów olejem kokosowym może spowodować spadek wagi o około 0,5kg tygodniowo. Stymuluje także poziom odporności organizmu a tym samym zwiększa wydajność.

Olej kokosowy zawiera głownie nasycone kwasy tłuszczowe ok. 90% miedzy innymi takie jak kwas laurynowy ok. 50% , który ma silne działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, kwas kaprylowy o podobnym działaniu, nienasycone kwasy tłuszczowe jak kwas linolowy, jednonasycone kwasy tłuszczowe i pochodne, alkohol tłuszczowe i polifenole odpowiedzialne za smak i zapach, a także witaminy B2, B6, C i E , kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.

Idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się, nie jełczeje.
Olej kokosowy to nie tylko „dobry” tłuszcz, lecz również wyjątkowy środek leczniczy o ogromnej liczbie zastosowań:
Jest zalecany przy:
Przeziębieniach, wzmacnia odporność
Otyłości, spala tłuszcz i co ważne przyspiesza utratę najbardziej niebezpiecznego tłuszczu brzusznego
Reguluje poziom cholesterolu
Reguluje przemianę materii i trawienie
Reguluje hormony tarczycy
Poprawia funkcjonowania mózgu zapobiega chorobie Azheimera
Jest alternatywą dla niesteroidowych leków przeciwzapalnych: olej kokosowy posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwgrzybiczne
Ogranicza rozrost prostaty
Poprawia profil lipidowy krwi
Zapobiega osteoporozie
Pomocny w leczeniu chorób skóry : łuszczyca, zapalenie skóry, egzema i infekcje skóry
Pomaga w usuwaniu stresu, delikatny masaż głowy z oleju kokosowego pomaga w usuwaniu zmęczenia psychicznego.
Wreszcie olej kokosowy w kosmetyce jest jednym z najlepszych naturalnych środków do pielęgnacji włosów. Daje niezwykły połysk, regeneruje i przyspiesza wzrost. Jest tez składnikiem kosmetyków do pielęgnacji włosów i ciała, takie jak mydła, szampony, balsamy, kremy, itp

Jak używać:
Do smażenia, można jeść samodzielnie np. łyżeczkę do każdego posiłku, dodawać do koktajli, smarować na chleb zamiast masła, nakładać na skórę i włosy i wiele innych zastosowań.

Źródło:
http://sekrety-zdrowia.org/olej-kokosowy/

Dodaj komentarz

Close Menu